Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Rozšírenie kompetencií všeobecných lekárov a pediatrov

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: Ministerstvo zdravotníctva SR

Ministerstvo zdravotníctva rozhodlo o zrušení preskripčných obmedzení pri súbore liekov, ktoré sú určené pre pacientov s ochoreniami plúc. Od 6. septembra 2024 môže takéto lieky predpísať nielen pneumológ, či imunoalergológ, ale aj všeobecný lekár pre dospelých a všeobecný lekár pre deti a dorast. Pacient tak nebude musieť čakať na špecialistu, ale pri akútnej potrebe a aj na pokračovanie v liečbe mu potrebné lieky môže predpísať  všeobecný lekár pre dospelých a pediater. 

Ministerstvo zdravotníctva aktívne rieši dostupnosť zdravotnej starostlivosti u lekárov špecialistov. Okrem navýšenia počtu medikov, zjednodušení vzdelávania a ďalších noviniek, prichádza aj s opatrením s okamžitým pozitívnym efektom na dostupnosť liečby pre pacienta. Nedostatok lekárov v špecializáciách pneumológia a imunolargológia čiastočne vyrieši aj najnovšie rozhodnutie ministerstva zdravotníctva. Niektoré lieky, ktoré mohol doteraz predpísať iba lekár v uvedených špecializáciách, bude môcť pacientovi po novom predpísať aj všeobecný lekár pre dospelých a primárny pediater.
 
„Z dôvodu, aby pacient dostal potrebnú liečbu včas, aj napriek obmedzenej dostupnosti špecializovanej ambulantnej starostlivosti v odbore pneumológia a imunoalergológia, ministerstvo  rozšírilo možnosť predpisovať potrebné liečivá všeobecným lekárom pre dospelých a primárnym pediatrom. Obe špecializácie majú potrebné vzdelanie na indikáciu týchto liečiv, preto je bezpečnosť pacienta zabezpečená,“ vysvetlila ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. Pacient tak bude mať zabezpečenú liečbu v akútnom stave a môže počkať na vyšetrenie u špecialistu. Všeobecný lekár môže predpisovať najmä rôzne inhalačné a nazálne spreje. Ide o lieky s účinnými látkami, ktoré sa používajú pri rôznych ochoreniach, pri ktorých dochádza k zúženiu priedušiek, ako aj pri dýchacích ťažkostiach, ktoré vznikajú ako následok zúženia priedušiek či sezónnej alergickej nádchy (napr. senná nádcha). Indikácia špecializovanejších liekov však naďalej zostáva v kompetencii špecialistov. 
  
Rezort zdravotníctva tak konal na základe konsenzu MUDr. Etely Janekovej PhD., hlavnej odborníčky MZ SR pre všeobecné lekárstvo pre dospelých a MUDr. Eleny Prokopovej,  hlavnej odborníčky MZ SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a hlavných odborníkov a odborných spoločností pre pneumológiu a imunoalergológiu. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková pre urýchlenú dostupnosť liekov pre pacientov vydala rozhodnutie na zrušenie preskripčných obmedzení. Zmena je platná od jej zverejnenia, teda od dnes 6. septembra 2024. 

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Aktuality

Novela zákona o zdravotnom poistení

Ministerstvo zdravotníctva SR

Ošetrovné a nový školský rok

Sociálna poisťovňa

Financovanie Slovenského zdravotníctva

Slovenská lekárska komora