Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Online časopis

Vybrané právne aspekty k úpravám verejného zdravotného poistenia

Dátum: Rubrika: Právo

Podľa návrhu Správy o stave vykonávania verejného zdravotného poistenia za rok 2023, ktorú Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ďalej len "úrad") predkladá vláde Slovenskej republiky podľa § 19 ods. 1 písm. c) zákona č. 581/2004 Z. z. o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len "zákon č. 581/2004 Z. z.") za obdobie predchádzajúceho kalendárneho roka každoročne do 30. júna, celkové disponibilné zdroje v zdravotníctve v roku 2023 v porovnaní s rokom 2022 vzrástli o 1 452,1 mil. eur. Nárast disponibilných zdrojov bol tvorený predovšetkým nárastom poistného zaplateného v rámci verejného zdravotného poistenia (1 267,5 mil. eur), avšak narástli aj výdavky obyvateľstva na zdravotnú starostlivosť hradenú mimo verejného zdravotného poistenia. Podiel disponibilných zdrojov v zdravotníctve na HDP pri porovnaní údajov za roky 2023 a 2022 narástol na 7,4 %. Najvýznamnejšia časť disponibilných zdrojov v zdravotníctve je poistné zaplatené v rámci verejného zdravotného poistenia.
Verejné zdravotné poistenie predstavuje súhrn verejných zdrojov (finančných prostriedkov) podľa § 3 ods. 1 písm. c) zákona č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov,
ktoré sú primárne určené na úhradu zdravotnej starostlivosti.
Úlohou zdravotných poisťovní je spravovať verejné prostriedky vyzbierané od subjektov v súlade s príslušnými všeobecne záväznými právnymi predpismi, na účely ich využitia na úhradu zdravotnej starostlivosti. 
Zdravotné poisťovne sú teda správcami verejných prostriedkov, ktoré sa musia použiť na zákonom presne vymedzený účel (úhrada zdravotnej starostlivosti) a vykonávanie verejného zdravotného poistenia je činnosť vo verejnom záujme, pri ktorej sa hospodári s verejnými prostriedkami.
Medzi základné činnosti zdravotnej poisťovne,
ktorá je založená na účely vykonávania verejného zdravotného poistenia na základe povolenia na vykonávanie verejného zdravotného poistenia v Slovenskej republike, patrí podľa § 6 zákona č. 581/2004 Z. z. najmä:
-
príjem a potvrdzovanie prihlášky na verejné zdravotné poistenie,
-
vydávanie preukazov poistencov verejného zdravotného poistenia, ak poistencovi nebol vydaný občiansky preukaz s elektronickým čipom, alebo doklad o pobyte s elektronickým čipom,
-
vydávanie európskych preukazov zdravotného poistenia, preukazov poistenca verejného zdravotného poistenia s označením "EU", ak zdravotná poisťovňa plní funkciu inštitúcie miesta bydliska a ide o poistenca iného členského štátu, ktorý má na území Slovenskej republiky bydlisko,
-
príjem poistného na verejné zdravotné poistenie,
-
vykonávanie poradenskej činnosti pre poistencov a platiteľov poistného, atď.
Podľa § 6 zákona č. 580/2004 Z.z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z.z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov (v znení zákona č. 718/2004 Z.z.) v znení neskorších predpisov (ďalej len "zákon č. 580/2004 Z.z.")
poistenec je povinný
podať prihlášku na verejné zdravotné poistenie v zdravotnej poisťovni do ôsmich dní odo dňa vzniku skutočnosti zakladajúcej vznik verejného zdravotného poistenia (§ 4), ak ďalej nie je ustanovené inak. Citovaný zákon ďalej ustanovuje okruh subjektov, ktoré podávajú prihlášku na verejné zdravotné poistenie za:
-
poistenca, ktorý bol pozbavený spôsobilosti na právne úkony (jeho zákonný zástupca),
-
fyzickú osobu vo väzbe a fyzickú osobu vo výkone trestu odňatia slobody, ak nie je zdravotne poistená (ústav na výkon väzby alebo ústav na výkon trestu o
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály