Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Online časopis

Predvolanie a predvedenie svedka pred regionálny úrad verejného zdravotníctva

Dátum: Rubrika: Právo

V správnom konaní má regionálny úrad verejného zdravotníctva právne postavenie správneho orgánu. Pokiaľ tento úrad potrebuje zabezpečiť účasť fyzickej osoby alebo svedka na určitom procesnom úkone, môže si ho predvolať. Pritom je podstatné, aby si predvolanie prevzala osoba, ktorá je predvolávaná. Pokiaľ sú naplnené právne predpoklady ustanovené § 42 zákona č. 71/1967 Zb. o správnom konaní (správny poriadok) v znení neskorších predpisov (ďalej len "správny poriadok"), môže podať príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva (ďalej len "RÚVZ") žiadosť o predvedenie danej osoby. Predvedenie však predstavuje citeľný zásah do práv a oprávnených záujmov svedka, a preto musí RÚVZ pri podávaní žiadosti o predvedenie dôkladne zvážiť, či sú dané predpoklady pre predvedenie osoby.
Právna úprava procesného úkonu v správnom konaní pred RÚVZ
Podľa § 59 ods. 1 zákona č. 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov platí, že orgány verejného zdravotníctva (sem patria aj RÚVZ) v konaní o právach, právom chránených záujmoch alebo povinnostiach fyzických a právnických osôb postupujú podľa všeobecných predpisov o správnom konaní, ktorým je správny poriadok, ak tento zákon neustanovuje inak. Preto aj na začatie správneho konania pred RÚVZ sa vzťahuje správny poriadok.
Správne konanie pritom predstavuje zákonom presne ustanovený proces jednotlivých štádií, ktoré tvoria logický štruktúrovaný celok. Právnym základom pre správne konanie prebiehajúce pred RÚVZ je správny poriadok. Tento právny predpis upravuje jednotlivé štádiá správneho konania, a teda aj jeho začiatok. Predvolanie fyzickej osoby, a aj žiadosť o jej predvedenie je procesným úkonom ­RÚVZ voči tejto osobe, a preto bude ďalej venovaná pozornosť procesným úkonom v správnom konaní.
Pojem procesný úkon správny poriadok výslovne neustanovuje, ale v každom štádiu správneho konania pred RÚVZ sa však predpokladá vykonávanie procesných úkonov v správnom konaní.
Pod procesným úkonom v správnom konaní možno pritom rozumieť aj právny úkon RÚVZ, ktorý je správnym orgánom, ktorý je adresovaný účastníkovi správneho konania a ktorý spôsobí právny následok predpokladaný právnou úpravou v predmetnom správnom konaní. Preto takýmto procesným úkonom RÚVZ, ktorý je správnym orgánom, je aj predvolanie osoby, ktorej osobná účasť na prebiehajúcom správnom konaní pred RÚVZ je nevyhnutná a podstatná pre vyriešenie predmetu správneho konania, ktoré pred RÚVZ prebieha. Pokiaľ sú kumulatívne splnené právne predpoklady dané § 42 ods. 1 správneho poriadku, môže RÚVZ požiadať o jej predvedenie, pričom uvedená žiadosť je taktiež procesným úkonom.
Vykonanie procesného úkonu RÚVZ v správnom konaní, akým je predvolanie, sa pritom viaže na súčinnosť predvolanej osoby a RÚVZ, ktorý správne konanie riadi. Ide o základnú zásadu správneho konania ustanovenú v § 3 ods. 2 správneho poriadku, v súlade s ktorou sú RÚVZ povinné postupovať v konaní v úzkej súčinnosti s účastníkmi konania, zúčastnenými osobami a inými osobami, ktorých sa konanie týka (môže ísť aj o svedkov), a dať im vždy príležitosť, aby mohli svoje práva a záujmy účinne obhajovať, najmä sa vyjadriť k podkladu rozhodnutia, a uplatniť svoje návrhy, pokiaľ to uznajú za potrebné. Účastníkom konania, zúčastneným osobám a iným osobám, ktorých sa konanie týka, musia RÚVZ poskytovať pomoc a poučenia, aby pre neznalosť právnych predpisov neutrpeli v konaní ujmu v danom prípade.
Príklad č. 1:
Pretože RÚVZ považoval účasť svedka v správnom konaní za nevyhnutnú, predvolal ho na určitý deň a hodinu. Pretože svedok poznal účastníka správneho konania, ktorého sa správne konanie týkalo, pretože išlo o správne konanie týkajúce sa žiadosti o uvedenie priestorov do prevádzky na podnikateľské účely, oznámil RÚVZ, že pred RÚVZ sa dostaví, až keď to navrhne daný účastník správneho konania. Príslušný RÚVZ uvedenú argumentáciu svedka neakceptoval, a preto ho opakovane predvolal s tým, že pokiaľ sa nedostaví ani na uvedené opakované predvolanie, podá RÚVZ žiadosť o jeho predvedenie. Konal RÚVZ v súlade s platným právom?
Podľa § 35 ods. 1 správneho poriadku platí, že každý je povinný vypovedať ako svedok, pričom správny poriadok argumentáciu, že svedok bude vypovedať až následne neustanovuje ako možnosť. V súlade s § 42 ods. 1 správneho poriadku má však RÚVZ oprávnenie zvážiť každý jeden prípad ospravedlnenia sa svedka individuálne, pričom v tomto prípade uvedené ospravedlnenie svedka považoval za nedostatočné a opakovane ho predvolal.
Podstatným pre posúdenie tohto prípadu je aj § 4 ods. 1 správneho poriadku, v súlade s ktorým účastníci konania spolupracujú s ­RÚVZ v priebehu celého správneho konania. Pritom posúdenie skutočnosti, v ktorom štádiu správneho konania je nevyhnutná výpoveď svedka, je výlučným oprávnením RÚVZ, ktorý je na predmetné správne konanie príslušný. O uvedenom svedčí aj § 41 ods. 1 správneho poriadku, v súlade s ktorým RÚVZ predvolá svedkov, účasť ktorých je na správnom konaní nevyhnutná v danom prípade.
Predvolanie a predvedenie sú preto spojené s potrebou účasti fyzickej osoby na správnom konaní, pretože je potrebné zabezpečiť jeho spoluprácu s RÚVZ, inak by nemusel byť naplnený účel správneho konania. Preto je nevyhnutné, aby RÚVZ riadne vyhodnotila dôležitosť účasti svedka na správnom konaní, hlavne či je ho nevyhnutné predvolávať, čo je spojené s určitou ujmou, ktorá je mu týmto procesným úkonom spôsobená. Úvaha o tom, či predvolať alebo nepredvolať svedka, je výlučným oprávnením RÚVZ, ktorý vyhodnotí, či boli naplnené predpoklady pre uplatnenie tohto procesného úkonu zásadne individuálne.
Preto možno uviesť, že RÚVZ konal v súlade s platným právom.
Predvolanie osoby RÚVZ v správnom konaní
Príklad č. 2:
V správnom konaní RÚVZ predvolal svedka, ktorý mal v držbe listinu, ktorá preukazovala fakty potrebné pre objasnenie predmetu správneho konania. Pritom išlo o súkromnú listinu, ktorá však preukazovala, že účastník správneho konania protiprávne prevádzkoval živnosť a
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály