Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Štatúty pracovných skupín k dokumentom WHO

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: Ministerstvo zdravotníctva SR

Na ministerstve zdravotníctva včera (dňa 26.8.2024) zasadala Pandemická komisia Vlády SR. Cieľom rokovania komisie bolo prediskutovanie a schválenie štatútov odborných pracovných skupín, ktoré boli zriadené k schvaľovaným dokumentom z dielne Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). 

Pandemická komisia schválila štatúty odborných pracovných skupín ku tvorbe textov globálnej Pandemickej dohody a k revidovaným Medzinárodným zdravotným predpisom. Jedna pracovná skupina bude po odbornej stránke posudzovať návrhy Pandemickej dohody, ktorej prijatie je plánované na Svetovom zdravotníckom zhromaždení v máji 2025, v prípade, že sa štátom nepodarí dosiahnuť konsenzus v skoršom termíne.
 
Druhá pracovná skupina k Medzinárodným zdravotným predpisom bude posudzovať znenie revidovaných článkov, ktoré boli prijaté dňa 1. júna tohto roku. Revidované dokumenty neboli zo strany WHO do dnešného dňa členským štátom  rozdistribuované. Po ich doručení MZ SR následne dokumenty zašle všetkým členom rozšírenej expertnej pracovnej skupiny v slovenskom jazyku.  
 
Obe expertné skupiny vychádzajú z už existujúceho štatútu Pandemickej komisie Vlády SR (Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky (mzsr.sk)), ktoré boli rozšírené o členov z radov zdravotníckych odborníkov a odbornej verejnosti. Cieľom ministerstva zdravotníctva je dospieť k jednotnému postoju, ktorý bude v maximálnej možnej miere chrániť záujmy Slovenskej republiky a jej občanov.

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Aktuality

Novela zákona o zdravotnom poistení

Ministerstvo zdravotníctva SR

Ošetrovné a nový školský rok

Sociálna poisťovňa

Financovanie Slovenského zdravotníctva

Slovenská lekárska komora