Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Online časopis

Interný systém hodnotenia bezpečnosti pacienta - neoddeliteľná súčasť fungovania každej ambulancie

Dátum: Rubrika: Ekonomika a manažment

Každá ambulancia musí pri výkone svojej činnosti dodržiavať systém kvality, ktorý v sebe zahŕňa aj tzv. klinický audit. Klinický audit je zameraný na hodnotenie a preverovanie dodržiavania interného systému hodnotenia bezpečnosti pacienta, ktorý má ambulancii pomôcť predchádzať vzniku nežiaducich udalostí pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti, a zvyšovať jej kvalitu a spokojnosť u pacientov. Čo má takýto interný systém hodnotenia bezpečnosti pacienta obsahovať? Aké sankcie prípadne hrozia, ak ho ambulancia nebude mať alebo ho nebude dodržiavať? V najbližších riadkoch si predstavíme minimálne požiadavky na interný systém hodnotenia bezpečnosti pacienta a tiež na to, kto kontroluje jeho dodržiavanie.
Systém kvality musí dodržiavať každá ambulancia
Zákon č. 578/2004 Z.z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len "zákon o poskytovateľoch") vymedzuje, že každý poskytovateľ zdravotnej starostlivosti je povinný dodržiavať systém kvality. Systém kvality predstavuje písomnú dokumentáciu, ktorej cieľom je znižovanie nedostatkov v poskytovaní zdravotnej starostlivosti pri súčasnom zvyšovaní spokojnosti pacientov a pri zachovaní ekonomickej efektívnosti poskytovateľa (k tomu pozri § 9 zákona o poskytovateľoch).
Súčasťou systému kvality poskytovateľa zdravotnej starostlivosti je aj tzv. klinický audit, ktorý predstavuje preverovanie a hodnotenie dodržiavania:
-
štandardných postupov na výkon prevencie, štandardných diagnostických postupov a štandardných terapeutických postupov a
-
interného systému hodnotenia bezpečnosti pacienta a minimálnych požiadaviek na interný systém hodnotenia bezpečnosti pacienta.
Keď to zhrnieme, klinický audit slúži na preverovanie a hodnotenie toho, či poskytovateľ zdravotnej starostlivosti pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti postupuje tak, aby bola zachovaná bezpečnosť pacienta, a teda či má zavedený systém, ktorým predchádza nežiaducim udalostiam počas poskytovania zdravotnej starostlivosti. Týmto systémom je interný systém hodnotenia bezpečnosti pacienta (ďalej len "Interný systém bezpečnosti pacienta").
Podstata interného systému bezpečnosti pacienta
Interný systém bezpečnosti pacienta je systém určený na identifikáciu, analýzu, riadenie a predchádzanie nežiaducim udalostiam pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti, ktoré môžu negatívne ovplyvniť kvalitu starostlivosti, zhoršiť zdravotný stav pacienta alebo spôsobiť poškodenie jeho zdravia. Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti hodnotí tieto udalosti prostredníctvom Interného systému bezpečnosti pacienta, pričom má stanovené minimálne požiadavky na to, čo by mal systém zahŕňať a zohľadňovať. Jeho cieľom je predchádzať zbytočným chybám, poučiť sa z nich a vytvárať stratégie na prevenciu nežiaducich udalostí.
Obsahové náležitosti interného systému bezpečnosti pacienta
Minimálne obsahové požiadavky na Interný systém bezpečnosti pacienta sú ustanovené vyhláškou Ministerstva zdravotníctva SR č. 444/2019 Z.z. o minimálnych požiadavkách na interný systém hodnotenia bezpečnosti pacienta (ďalej len "vyhláška č. 444/2019 Z.z."). Pre poznanie obsahových náležitostí Interného systému bezpečnosti pacienta je vždy potrebné vedieť o akého poskytovateľa zdravotnej starostlivosti ide. Či ide o poskytovateľa ústavnej zdravotnej starostlivosti, poskytovateľa ambulantnej zdravotnej starostlivosti alebo o poskytovateľa záchrannej zdravotnej služby.
V prípade ambulantných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti musí Interný systém bezpečnosti zahŕňať minimálne oblasti, ako sú:
-
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály