Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Pripravované zmeny v záchrannej zdravotnej službe

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: ZMOS

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR chystá zmeny v systéme záchrannej zdravotnej služby (ZZS). Chce ho stabilizovať a zabezpečiť jeho udržateľnosť aj dostupnosť zdravotnej starostlivosti. Vyplýva to z predbežnej informácie k návrhu novely zákona o záchrannej zdravotnej službe.

„Systém ZZS SR je v jeho súčasnej podobe neudržateľný. Napriek tomu, že stále dosahuje relatívne dobré výsledky, zmena demografie a znižovanie dostupnosti iných typov zdravotnej starostlivosti znamená, že je Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR, poskytovatelia záchrannej zdravotnej služby a iní poskytovatelia neodkladnej zdravotnej starostlivosti pod čoraz väčším tlakom," skonštatoval rezort.

Poukázal na to, že narastá počet hovorov, najmä s menej naliehavými prípadmi, a s nimi počet výjazdov. „Zahlcujú systém a znižujú tak dostupnosť ZZS pre tých, ktorí ju naozaj potrebujú," poznamenal. Upozornil na to, že sieť ZZS nereflektovala na zmeny v dopyte a demografii. "Nie je rovnomerne rozložená tak, aby sa zvýšila jej dostupnosť," dodal.

Ministerstvo koncom júla pre TASR potvrdilo, že pracuje na reforme záchrannej zdravotnej služby. Avizovalo, že zmeny by mohli byť účinné od začiatku budúceho roka. V priebehu augusta chceli zástupcovia rezortu o zámeroch komunikovať s partnermi v sektore.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.