Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Nevyhnutné systémové zmeny v kvalite zdravotnej starostlivosti

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: SKSaPA

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) sa v ostatných dňoch zúčastnila pracovného stretnutia so zástupcami Ministerstva zdravotníctva SR, cieľom ktorého bolo informovať zúčastnených o pripravovanom návrhu vyhlášky o minimálnych požiadavkách na personálne zabezpečenie a materiálno – technické zabezpečenie ambulantných zdravotníckych zariadení, všeobecných ako aj špecializovaných.

SK SaPA už neupozorňuje len na potrebu zvýšenia dostupnosti zdravotnej starostlivosti, ale upozorňuje najmä na jej minimálnu udržateľnosť. Na to, aby bol tento cieľ dosiahnuteľný a slovenské zdravotníctvo sa ozdravilo, už nestačí systém len „plátať“, ale musí ho „obliecť“ nanovo, upozornil člen Rady a podpredseda Sekcie sestier pracujúcich v ADOS Milan Laurinc.

„Vážime si, že sa ministerstvo zdravotníctva po viac ako pol roku rozhodlo pozvať zástupcov komory na toto stretnutie, konštatuje prezidentka SK SaPA Iveta Lazorová, ktorá verí, že cieľom stretnutia a úmyslom navrhovanej vyhlášky bude zefektívnenie systému zdravotnej starostlivosti a využitie kompetencií sestier a pôrodných asistentiek v ambulantnej zdravotnej starostlivosti v nadväznosti na skúsenosti z praxe ako aj zo zahraničia.

Na Slovensku hľadáme záplaty na deravý systém v Poľsku sestry a pôrodné asistentky už od roku 2015 môžu predpisovať lieky a zdravotnícke pomôcky. „Očakávali sme, že návrh vyhlášky bude reflektovať na závery pracovných stretnutí k reforme všeobecnej a špecializovanej ambulantnej starostlivosti, ktorých sme sa zúčastnili v uplynulom období, pred zmenou vedenia ministerstva, čo však z toho nevyplýva,“ doplnila prezidentka komory.

Navrhované zmeny však majú dať poskytovateľom možnosť výberu medzi sestrou a praktickou sestrou – asistentom. „Nemôžeme zrovnoprávniť postavenie praktickej sestry – asistenta a sestry, či sestry špecialistky. Tieto kategórie zdravotníckych pracovníkov majú odlišné kompetencie, čiže neexistuje tu možnosť, aby praktická sestra – asistent realizovala odborné, či špecializované pracovné činnosti sestry“, uvádza prezidentka komory.

Jedným z poskytovateľov ambulantnej zdravotnej starostlivosti sú aj Agentúry domácej ošetrovateľskej starostlivosti (ADOS), ktoré nepatria medzi poskytovateľov všeobecnej, ani špecializovanej ambulantnej starostlivosti. „Je nutné, aby úprava minimálnych požiadaviek na personálne zabezpečenie a materiálno – technické zabezpečenie, sa týkala aj týchto poskytovateľov. Zmena tohto normatívu pomôže ADOS, aby mohli zvýšiť dostupnosť následnej a dlhodobej starostlivosti, aby sa znížila návštevnosť u lekárov a v nesplodenom rade náklady spojené so zbytočnými hospitalizáciami,“ uzatvára Milan Laurinc.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.