Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Duševné zdravie - Akčný plán Národného programu duševného zdravia na roky 2024-2030

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: Ministerstvo zdravotníctva SR

Vláda Slovenskej republiky dňa 21. augusta 2024 schválila nový Národný program duševného zdravia a Akčný plán Národného programu duševného zdravia na roky 2024-2030. Tento strategický program sa zameriava na rozvoj systému starostlivosti o duševné zdravie na Slovensku.

Materiál prináša viacero opatrení, ktorých implementácia má viesť ku systémovým a udržateľným zmenám. Cieľom je zabezpečiť humánnu, modernú a dostupnú starostlivosť pre všetkých obyvateľov Slovenskej republiky. Do roku 2030 sa plánuje vytvoriť a regulovať podmienky, mechanizmy, opatrenia a nástroje, ktoré podporia duševné zdravie na úrovni jednotlivcov, komunít a celej populácie.

Medzi prioritné oblasti patria:

  • Podpora, prevencia  a skorá intervencia v oblasti duševného zdravia pre všetkých
  • Dostupnosť, koordinácia, kvalita a udržateľnosť starostlivosti
  • Destigmatizácia, inklúzia, dodržiavanie práv a zohľadnenie potrieb zraniteľných skupín
  • Odborná príprava, vzdelávanie a manažment ľudských zdrojov
  • Výskum, evaluácia a pretrvávajúci rozvoj poskytovaných služieb

Národný program duševného zdravia definuje základné hodnoty a princípy, na ktorých by mali byť postavené politiky a služby v tejto oblasti. Program tiež analyzuje súčasný stav a navrhuje konkrétne opatrenia na zlepšenie dostupnosti a kvality poskytovaných služieb. Materiál preferuje zásady systémového, celostného a nadrezortného prístupu k problematike duševného zdravia, s cieľom adekvátne reflektovať na potreby slovenskej populácie a požiadavky poskytovateľov služieb v tejto oblasti, so snahou zabezpečiť rovnaký prístup k starostlivosti o duševné zdravie tak, ako k starostlivosti o telesné zdravie.

Novinkou tohto programu je zameranie na nadrezortnú a multidisciplinárnu starostlivosť, ktorá je založená na spolupráci odborníkov z rôznych oblastí. Program sa sústreďuje na človeka ako celok, nielen na jeho diagnózu, a podporuje princíp odstupňovanej starostlivosti – od neformálnej pomoci až po vysoko špecializovanú odbornú ústavnú starostlivosť.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.