Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Online časopis

Prednostné vyšetrenia – otázka ich opätovného spoplatnenia ambulanciami

Dátum: Rubrika: Ekonomika a manažment

Objednávanie pacientov je v súčasnosti považované za súčasť zdravotného výkonu, a preto si zaň poskytovateľ zdravotnej starostlivosti nemôže od pacienta pýtať poplatok. Nebolo to tak ale vždy. Naša právna úprava istý čas umožňovala poskytovateľom zdravotnej starostlivosti vyčleniť si časť ordinačných hodín pre tzv. prednostné vyšetrenia, na ktoré boli oprávnení pacientov objednávať za poplatok. V najbližších riadkoch sa dočítate, ako sa vyvíjala naša právna úprava vzťahujúca sa na objednávanie pacientov a venovať pozornosť budeme aj snahám o opätovné zavedenie tzv. prednostných vyšetrení a vyberanie poplatkov za ne.
Legislatíva zameraná na úhrady za zdravotnú starostlivosť
Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti majú pri výkone svojej činnosti dodržiavať viacero povinností, ktoré im ukladajú platné právne predpisy. Jedným z takýchto právnych predpisov je aj zákon č. 578/2004 Z.z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len "zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti"), ktorý v § 79 ods. 1 písm. ab)vymedzuje základnú povinnosť napojenú na výber poplatkov v ambulancii, a to
povinnosť dodržiavať osobitné predpisy o úhradách za zdravotnú starostlivosť
.
Základným právnym predpisom, ktorý je zameraný na problematiku úhrad za zdravotnú starostlivosť, je zákon č. 577/2004 Z.z. o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia a o úhradách za služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti v znení neskorších predpisov (ďalej len "zákon o rozsahu uhrádzanej ZS"), ktorý jasne vymedzuje základné pravidlá výberu poplatkov v ambulancii. Ustanovuje, ktorá zdravotná starostlivosť je hradená z verejného zdravotného poistenia - napríklad preventívne prehliadky v rozsahu ustanovenom priamo zákonom o rozsahu uhrádzanej ZS, neodkladnú zdravotnú starostlivosť, novorodenecký skríning a pod.
Zákon o rozsahu uhrádzanej ZS vymedzuje aj to, ktorá zdravotná starostlivosť nie je hradená z verejného zdravotného poistenia, a teda, čo si hradí pacient sám. V tomto prípade ide napríklad o neindikovanú zdravotnú starostlivosť, zdravotnú starostlivosť poskytovanú poradenským psychológom, pracovným psychológom alebo aj v certifikovanej pracovnej činnosti dopravná psychológia (k tomu pozri § 8 zákona o rozsahu uhrádzanej ZS).
Objednanie pacienta na konkrétny čas ako súčasť zdravotného výkonu
Priamo zo zákona o rozsahu uhrádzanej ZS vyplýva, že poskytovateľ zdravotnej starostlivosti nie je oprávnený vyberať poplatky od pacienta za nasledujúce úkony (k tomu pozri § 3 ods. 4 zákona o rozsahu uhrádzanej ZS):
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály