Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Online časopis

Elektronické doručovanie písomností regionálnemu úradu verejného zdravotníctva

Dátum: Rubrika: Právo

Účastník správneho konania môže využiť možnosť doručovať jednotlivé podania aj elektronickou formou. Príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva (ďalej len "RÚVZ") má právnu povinnosť posúdiť elektronické podanie z obsahovej stránky. Pokiaľ je ustanovená potreba doručiť podanie v elektronickej podobe vo forme formulára, musí subjekt takýto formulár obligatórne použiť. Elektronické podanie adresované RÚVZ by malo byť doložené zaručeným elektronickým podpisom. Pokiaľ sa tak nestane, musí dôjsť k určitému procesnému postupu účastníka správneho konania, ktorý bude taktiež predmetom tohto článku.
Možné prípady doručovania podaní elektronickou formou RÚVZ
Podľa § 59 ods. 1 zákona č. 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov platí, že orgány verejného zdravotníctva (sem patria aj RÚVZ) v konaní o právach, právom chránených záujmoch alebo povinnostiach fyzických osôb a právnických osôb postupujú podľa všeobecných predpisov o správnom konaní, ktorým je zákon č. 71/1967 Zb. o správnom konaní (správny poriadok) v znení neskorších predpisov (ďalej len "správny poriadok"), ak tento zákon neustanovuje inak. Preto aj na proces elektronického doručovania, či na obsahové súčasti podania adresovaného RÚVZ elektronickou formou, sa vzťahuje správny poriadok primerane.
Aspekt doručovania jednotlivých podaní RÚVZ v správnom konaní je veľmi podstatný, keďže od riadneho a včasného doručenia podania v správnom konaní závisí, či predmetné elektronické podanie spôsobí zamýšľané právne účinky, ktoré s jeho doručením právny poriadok spája. Pretože je elektronické podanie okrem iného aj dôležitým dôkazom, tak od jeho správneho doručenia RÚVZ závisí aj správnosť a úplnosť priebehu dôkazného konania, ktoré je podstatnou súčasťou správneho konania, ktoré pred RÚVZ prebieha. Preto je dôležité, aby v prípade elektronických podaní, s ktorými spája správny poriadok a osobitná právna úprava právne účinky, bol dodržaný presný postup doručenia, ktorý právny poriadok výslovne ustanovuje.
Tak napríklad od elektronického doručenia rozhodnutia vydaného RÚVZ v správnom konaní závisí následné podanie odvolania účastníkom správneho konania, ktoré možno podať v odvolacej lehote 15 dní odo dňa doručenia elektronického vyhotovenia rozhodnutia vydaného v správnom konaní. Pokiaľ nebude rozhodnutie vydané v správnom konaní riadne doručené účastníkovi správneho konania, ktorého sa týka, tak dovtedy nenadobudne právoplatnosť a vykonateľnosť, teda nemožno vymáhať plnenie, ktoré je jeho predmetom.
Preto možno konštatovať, že dodržanie procesu elektronického doručovania podaní v správnom konaní pred RÚVZ je nevyhnutným predpokladom pre riadny priebeh správneho konania a jeho jednotlivých štádií. Pritom doručovanie elektronických podaní je dôležité pri začatí správneho konania, jeho priebehu, rozhodovacom štádiu, ale aj pri odvolaní, či nútenom výkone právoplatného rozhodnutia vydaného RÚVZ v správnom konaní.
Proces doručovania elektronických podaní RÚVZ v správnom konaní upravuje jednak správny poriadok, pričom tento zákon ustanovuje aj jednotlivé štádiá správneho konania, ale aj zákon č. 305/2013 Z.z. o elektronickej podobe výkonu pôsobnosti orgánov verejnej moci a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o e-Governmente) v znení neskorších predpisov (ďalej len "zákon o e-Governmente"), ktorý je obligatórnou, osobitnou právnou úpravou. V každom štádiu správneho konania pred RÚVZ zohráva doručovanie písomností dôležitú úlohu. Platnosť, právoplatnosť a vykonateľnosť rozhodnutí, ktoré sú RÚVZ vydané v správnom konaní, sa viaže na správnosť elektronického doručovania, a preto pokiaľ elektronické podanie nebolo správne doručené, nemožno pokračovať v správnom konaní.
Elektronické podania, ktoré sa doručujú účastníkom správneho konania alebo iným zúčastneným osobám, ktoré RÚVZ na správne konanie prizve, majú pre priebeh správneho konania rôzny právny význam, a preto aj správny poriadok prikladá rôznu váhu ich doručovaniu v správnom konaní. Tak napríklad elektronické doručenie upovedomenia o procesnom úkone nemusí mať taký právny význam v správnom konaní ako elektronické doručenie prvostupňového rozhodnutia vydaného RÚVZ v správnom konaní.
Preto z uvedených dôvodov správny poriadok rozoznáva a ustanovuje rôzne spôsoby doručovania písomností. Pokiaľ ide o doručovanie písomnosti, ktorá nemá podstatný význam pre priebeh správneho konania, tak postačuje "obyčajné" doručovanie na adresu účastníka správneho konania cez obálku s "obyčajnou" doručenkou, ktorú môže prevziať na základe splnomocnenia na preberanie zásielok aj iná osoba, ako je účastník správneho konania.
Pokiaľ ide o podanie, ktorého doručenie je podstatné pre správne konanie pred RÚVZ, napríklad pokiaľ ide o doručenie rozhodnutia vydaného v správnom konaní, tak v tom prípade je potrebné doručovať výhradne účastníkovi správneho konania elektronickou formou do vlastných rúk, pričom pokiaľ takéto podanie prevezme iná fyzická osoba, napríklad rodinný príslušník účastníka správneho konania, ktorej sa takéto rozhodnutie týka, tak takéto doručenie rozhodnutia vydaného v správnom konaní nemá právne účinky, teda nebude ani právoplatné a vykonateľné.
Riadne doručovanie elektronických podaní je podstatné aj v prípade, keď je nevyhnutné zabezpečiť osobnú účasť subjektov v rámci správneho konania. Tak napríklad, keď je potrebná účasť účastníka správneho konania na správnom konaní pred RÚVZ, možno ho predvolať, teda sa mu riadne doručí predvolanie. Možnosť predviesť účastníka správneho konania je podľa § 42 správneho poriadku možná vtedy, ak sa účastník konania alebo svedok bez náležitého ospravedlnenia alebo bez závažných dôvodov na opätovné predvolanie nedostaví na RÚVZ a bez osobnej účasti ktorého nemožno konanie uskutočniť; teda aj v tomto prípade je
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály